Už jste slyšeli kontroverzní novinky o Hlídce, seriálu podle pratchettovek, kterému navzdory jménu The Watch asi všichni přezdívají Kriminálka Ankh-Morpork? Ta asi nejvíc šokující je, že Vetinariho bude hrát Anna Chancellor. A s tím bych se ještě byla schopná smířit; sice nevím, proč jim to připadá jako dobrý nápad, ale budiž. Jenže on ten článek pokračoval vyjmenováním dalších a dalších věcí, jimiž se seriál tak trochu odchýlí od knižní předlohy, (z podtitulu se plíživě vytratilo slovo "adaptation" a nahradilo je "inspired by") a každá z nich zvlášť zní relativně rozumně, ale když si je v duchu sečtu dohromady, výsledek už jaksi nemá mnoho společného s Hlídkou, jak ji znám. A docela mě to štve. Protože zrovna příběhy s Hlídkou mám z pratchettovek nejradši a po čem doopravdy toužím je co nejvěrnější adaptace. Chtěla bych něco takového, jako byla Dobrá znamení... Achjo. Co tomu říkáte?
Nemáš odkaz na ten článek o Hlídce?
Já jsem naposled četla článek, kde byl casting. Vetinari tam asi nebyl, protože to bych si pamatovala. Většina postav mi přišla typově dobře vybraných, až na lady Sybillu. Kdepak je ta britská aristokratka s postavou operní pěvkyně? Ale zůstala jsem optimistická.
Příběhy Hlídky z knížek by asi seriál utáhly, ale docela si dovedu představit, že si vymyslí i úplně jiný děj...hlavně aby zachovali charaktery a celkovou náladu. Upřímně, myslím, že jsem nenarazila na jedinou pratchettovskou adaptaci, která by mě bavila. Knížky jsou dokonalé a filmy... tam to prostě nějak nefunguje. (Kromě Vetinariho, ten býval i v TV vždycky úžasný, takže tady mám ke castingu vážnou výhradu, je nějaká šance, že i jako žena bude Vetinari tak...prostě Vetinari?)
A to jsou ty adaptace většinou věrné hodně. Takže třeba to s tím odchýlením od děje nemusí nutně dopadnout zle.
Kriminálka Ankh-Morpork...to je super název. To budu pak říkat v práci..."Co sleduješ? Kriminálku Las Vegas? No jo, já sleduju zas kriminálku Ankh-Morpork..."